eurogeld

Een maandelijks bedrag sparen om mee te beleggen: een stappenplan

Beleggen. Een woord waar we de laatste maanden niet echt om heen kunnen. Bedrijven als DeGIRO en Binck hebben nog nooit zoveel aanmeldingen gehad in zo’n korte periode. DeGIRO heeft zelfs enige tijd een klantenstop gehad en is met een wachtlijst gaan werken. Deze interesse voor beleggen komt vooral door het feit dat bij de uitbraak van COVID 19 in maart van dit jaar, de beurzen instortten. Mensen zagen hun kans schoon, om in te stappen. Inmiddels herstellen veel markten zich, maar ligt een tweede golf van het virus op de loer en zijn de economische vooruitzichten niet heel positief. Maar dat neemt niet weg dat het, het overwegen waard is om een lange beleggingshorizon voor jezelf uit te stippelen en op de trein te stappen.

maandelijks bedrag sparenMaar dit is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, want om te kunnen beleggen moet je maandelijks een bedrag over hebben. Dit moet je dan ook nog eens lange termijn kunnen missen. Daarom laat ik je graag een stappenplan zien hoe je het beste kunt gaan (be)sparen om geld over te houden om mee te gaan beleggen.

Allereerst, maak voordat je überhaupt begint met sparen om te beleggen, een goed plan voor jezelf wat je wilt gaan bereiken met het beleggen. Wil je slechts kort aandelen bezitten om ze weer snel met winst te verkopen of ga je voor de lange termijn? Ten tweede is het ook van belang hoeveel kennis je nu al hebt. Wellicht ben je al aardig thuis op de beurs of moet je de eerste stappen nog zetten. Moet je nog beginnen, check dan zeker een website als Beleggen for Dummies waar je ongetwijfeld heel wat basiskennis kan opdoen.  Als je een doel bepaald hebt, is het makkelijker om te bepalen welk bedrag je daarvoor maandelijks nodig hebt.

beleggen beursAls we het hebben over sparen om te beleggen ga ik er voor het gemak vanuit dat je het gewenste bedrag op dit moment niet overhoudt per maand. Vandaar dat ik ten derde graag spreek over besparen. Want besparen levert in de meeste gevallen sneller geld op, dan op zoek gaan naar een andere baan waarin je meer verdient. En los van dat, misschien zit je wel goed bij je huidige werkgever en wil je helemaal geen andere baan. Maak voor jezelf een goed overzicht van al je inkomsten en uitgaven per maand. Krijg grip op je geld. Zodra je weet waar je geld naar toe gaat, kun je er ook over na gaan denken waarop je kunt gaan besparen. In de praktijk blijkt het vaak zo dat verzekeringen en abonnementen altijd wel wat goedkoper kunnen. Snel verdiend!

Tenslotte is het tegenwoordig ook makkelijk om naast je huidige werk iets bij te verdienen. Denk aan online enquêtes of bijvoorbeeld teksten schrijven. Op het internet zijn tal van mogelijkheden te vinden om snel je inkomen te doen groeien en meer geld over te houden.

Maar voordat je het gespaarde geld in beleggingen gaat stoppen is het van belang een buffer aan te leggen voor noodgevallen. Je wilt namelijk niet het geld dat je naar de beurs hebt gebracht weer terughalen als je je domeinnaam moet gaan verlengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *