Ginkgo Biloba

Gids: Dit is Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba is een boom die oorspronkelijk uit China komt en al duizenden jaren voor verschillende doeleinden wordt geteeld. Omdat het de enige overlevende is van een oude plantenorde, wordt het soms een levend fossiel genoemd. Hoewel de bladeren en zaden vaak worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, richt modern onderzoek zich voornamelijk op ginkgo-extract, dat wordt gemaakt van de bladeren. Ginkgo supplementen worden geassocieerd met verschillende gezondheidsclaims en toepassingen, waarvan de meeste zich richten op de hersenfunctie en de bloedsomloop.

De therapeutische eigenschappen van de ginkgo-plant omvatten naar verluidt de behandeling van bloedstoornissen en geheugenproblemen, de verbetering van de cardiovasculaire functie en de verbetering van de gezondheid van de ogen.

Gingko bevat hoge gehaltes flavonoïden en terpenoïden, antioxidanten die bescherming bieden tegen oxidatieve celschade door schadelijke vrije radicalen. Op deze manier wordt aangenomen dat antioxidanten helpen het risico op kanker te verminderen.

Ginkgo, ook bekend als de maagdenhaarboom, is een van de oudste boomsoorten ter wereld. De bomen kunnen meer dan 130 voet hoog worden en kunnen meer dan 1.000 jaar oud worden. Van sommige bomen in China wordt gezegd dat ze meer dan 2.500 jaar oud zijn. De boom wordt beschouwd als een “levend fossiel”, wat betekent dat hij is blijven voortbestaan, zelfs na grote uitstervingen. Het extract kan als supplement worden ingenomen, en van de gedroogde bladeren van de plant kan thee worden gezet.

Voordelen Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba kan een reeks gezondheidsvoordelen bieden, waaronder verbetering van de cognitieve functie. De traditionele toepassingen zijn veelomvattend, maar niet alle toepassingen zijn door onderzoek bevestigd.

Bevat krachtige antioxidanten

Ginkgo’s gehalte aan antioxidanten kan de reden zijn achter veel van zijn gezondheidsclaims.

Ginkgo bevat hoge gehaltes aan flavonoïden en terpenoïden, wat verbindingen zijn die bekend staan om hun sterke antioxiderende werking.

Antioxidanten bestrijden of neutraliseren de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die in het lichaam worden geproduceerd tijdens normale metabolische functies, zoals het omzetten van voedsel in energie of het ontgiften.

Maar ze hebben ook het potentieel om gezonde weefsels te beschadigen, wat bijdraagt aan versnelde veroudering en de ontwikkeling van ziekten.

Onderzoek naar de antioxidante effecten van ginkgo is veelbelovend. Het blijft echter onduidelijk hoe het precies werkt en hoe effectief het kan zijn bij de behandeling van specifieke ziekten.

Hersenen

Tot nu toe hebben studies die de effecten van ginkgo biloba tegen verouderingsgerelateerde achteruitgang van de gezondheid van de hersenen testen gemengde resultaten opgeleverd. Het onderzoek kon geen consistent voordeel identificeren voor het gebruik van Ginkgo biloba bij de behandeling van neuropsychiatrische aandoeningen.

Gezondheid van de ogen

Ginkgo biloba is veelbelovend bij de behandeling van glaucoom en andere oogziekten. Ginkgo biloba bevat natuurlijke eigenschappen die werken als antioxidanten en de bloeddoorstroming verbeteren. Er is aangetoond dat dit effect netvliesdegeneratie vermindert. Er zijn ook aanwijzingen dat Ginkgo biloba het kleurenzicht verbetert bij patiënten met diabetische retinopathie.

Bloeddruk

Het is nog te vroeg om te zeggen of ginkgo biloba kan helpen bij de behandeling van hoge bloeddruk. Hoewel zes van de negen onderzochte klinische onderzoeken uitwezen dat gingko biloba kan helpen de bloeddruk te verlagen, bleek het kruid geen significante effecten op de bloeddruk te hebben in de andere drie onderzoeken.

Aangezien de meeste van de herziende studies aanzienlijke gebreken vertoonden, stellen de auteurs van de review dat er meer rigoureus onderzoek nodig is voordat ginkgo biloba kan worden aanbevolen voor bloeddrukbeheersing.

Ginkgo BilobaKan angst verminderen

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van ginkgo als supplement de symptomen van angst kan verminderen. Een handvol dierstudies hebben verminderingen in angstsymptomen waargenomen die kunnen worden toegeschreven aan de antioxidant inhoud van ginkgo. In één studie werden 170 mensen met gegeneraliseerde angst behandeld met ofwel 240 mg of 480 mg ginkgo of een placebo. De groep behandeld met de hoogste dosis ginkgo rapporteerde een 45% grotere vermindering van symptomen van angst, vergeleken met de placebogroep.

Hoewel suppletie met ginkgo angst kan verminderen, is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken uit het beschikbare onderzoek.

Dosering en vorm Ginkgo Biloba

Ginkgo is verkrijgbaar in capsulevorm, als tabletten, vloeibaar extract, en gedroogd blad voor thee. In studies hebben volwassenen tussen 120 en 240 milligram per dag gebruikt in verdeelde doses. Het lijkt 4 tot 6 weken te duren voordat verbeteringen worden opgemerkt.

Mensen die geen gingko biloba mogen nemen zijn onder andere:

 • Kinderen
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met epilepsie
 • Mensen die bloedverdunners nemen
 • Patiënten met diabetes mogen gingko niet gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen

Veiligheid en bijwerkingen Ginkgo Biloba

Bij oraal gebruik in gematigde hoeveelheden lijkt ginkgo veilig te zijn voor de meeste gezonde volwassenen.

Ginkgo kan de volgende bijwerkingen hebben:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Verstoorde maag
 • Constipatie
 • Allergische huidreacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *