In theorie lijkt en grasmaairobot een geweldige assistent in de tuin. Je hoeft hem maar één keer in te stellen en vervolgens maait hij je gras elke week netjes kort. Zelfs als je op vakantie bent. Maar, in werkelijkheid zijn maairobots een stuk minder praktisch dan de advertenties je laten geloven. Zelfs de meest geavanceerde modellen kunnen vaak alleen op gazons met specifieke kenmerken optimaal hun werk doen. Voor veel ‘normale’ Nederlandse, maar vooral grote Belgische tuinen zal de investering van meer dan 1000 euro niet voldoende satisfactie opleveren.
1/ Het maaigebied moet afgrensbaar zijn
Grasmaairobots zijn nog niet zo intelligent als mensen. Je kunt ze dus niet gewoon loslaten op een grasveld en aanschakelen. De robot kan slechts maaien binnen een zone die vooraf is afgebakend met een speciaal draad. Zonder dit perimeterdraad of grensdraad weet het apparaat niet waar hij wel of niet naartoe moet. Het draad moet je enkele centimeters onder de grond ingraven en blijft permanent in je tuin. Als je op het grasveld wat bloembedden hebt, moet je deze ook omgrenzen met perimeterdraad. Anders rijdt de robot je prachtige rozen plat.
2/ Geen obstakels in je tuin
Bomen, struiken, bloembakken, stenen, visvijvers, tuinmeubels etc. zijn lastige barrières voor een grasmaairobot. Dankzij sensoren kunnen de meeste modellen wel om dit soort obstakels heen maaien. Toch blijft er bijna altijd een randje met hoog gras rond de boomstammen en de overgang van je grasmat naar een looppad van tegels of zand. Voor de verfijning moet je alsnog zelf aan de slag met een grasschaar of een kleine elektrische grastrimmer.
3/ Een veilige plek voor het basisstation
Elke robot grasmaaier werkt vanuit een basisstation die met het apparaat wordt meegeleverd. Dit basisstation is een soort parkeerplaats waar de robot staat wanneer hij niet aan het werk is. Hier wordt ook zijn accu opgeladen. Het basisstation moet je aan de rand van het te maaien gebied plaatsen en aansluiten op je elektriciteitsnetwerk. Om een grasmaairobot te gebruiken, is er dus een veilige parkeerplek nodig. Sommige mensen laten hier door een elektricien werken voor uitvoeren omdat het écht nodig is – reken deze kosten indien nodig mee in je investeringsbudget.
Een grasmaairobot kopen of niet?
Een robot grasmaaier kan zeer handig zijn als je een egale graszone van 300 m² of meer hebt. Bovendien moet de maaizone makkelijk afgrensbaar zijn (met perimeterdraad) en geen of nauwelijks obstakels hebben. Ook moet er een veilige locatie voor het basisstation zijn. Toch zijn er ook enkele high end robotgrasmaaiers die wél met obstakels enzo omkunnen – dus durf je goed inlezen!
Heb je een relatief klein gazon met veel hellingen, bomen, struiken, bloemperken en andere barrières, dan zorgt een grasmaairobot meestal voor meer hoofdpijn dan genot. Uiteraard mag je zelf een afweging moeten maken, omdat elke tuin uniek is. Ook moet worden vermeld dat de technologie van robotmaaiers steeds beter wordt. Hiertegenover staat ook een hogere aanschafprijs. Een topmodel met speciale functie voor kanten maaien, hellingsensor, regensensor, vorstsensor, smartphone bediening en diefstalbeveiliging kost al gauw 1800 tot 2000 euro.