monsmasker

Het belang van mondmaskers en handen wassen tijdens deze coronacrisis

handen wassenOude gewoontes een beetje aanpassen

Zelfs de corona-pandemie heeft sommige zaken niet veranderd. Na het toilet en voor het eten, vergeet niet je handen te wassen. Als je een expert om advies vraagt over handen wassen zal die eerst verwijzen naar de regels die al van kracht waren voordat de pandemie uitbrak.

De behoefte aan speciale bescherming in deze tijd is begrijpelijk. Maar zo belangrijk als de vaak geciteerde en geoefende handwas is, is het moment waarop je je handen wast. Ter herinnering, het wassen van de handen wordt gebruikt om je handen te reinigen en ze minder gevoelig te maken voor ziektekiemen. Dit is bedoeld om het risico op infectie te verminderen. Speciale ontsmettingsmiddelen zijn hiervoor niet nodig; zeep en een beetje geduld bij het wassen zijn voldoende. Natuurlijk kan handgeld met een hoge alcoholconcentratie ook helpen; maar het is dus écht niet beter dan handen wassen. Gebruik deze alcohol hand sanitizers wanneer je je handen niet kan wassen, bijvoorbeeld na het tanken met je wagen – dan zijn ze erg boeiend. Ik prefereer een meer lopende alcoholgel; en gebruik zelf deze die je in België makkelijk online kan kopen.

Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om na een wandeling, na een rit met het openbaar vervoer of na het boodschappen doen in de supermarkt bij thuiskomst, eerst grondig je handen te wassen. Zo kunnen bij twijfel geen virussen in huis gebracht en verspreid worden. Het wassen van je handen is ook verplicht voor het bereiden van voedsel, omdat dit jezelf en andere familieleden beschermt. Het is echter niet raadzaam om onderweg iets te eten te kopen, zoals een broodje, en het direct op te eten.

mondmasker dragenRegels voor het dragen van mondmaskers

Net zoals voor het handen wassen zijn er ook regels voor het gebruik van mondmaskers. Er moeten enkele belangrijke basisregels in acht worden genomen, die de federale overheid nu aanbeveelt wanneer je in openbare gebouwen bent, gaat winkelen, in drukke winkelstraten wandelt en gebruik maakt van het openbaar vervoer. Zonet heeft de West-Vlaamse gouverneur ook beslist dat vanaf morgen ,25 juli, het dragen van maskers op de zeedijken verplicht is.

Er zijn nog altijd mensen die het mondmasker onder hun kin dragen en dan met hun hand omhoog trekken als ze de supermarkt binnenkomen. Dat heeft geen enkele zin.

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar bij het gebruik van een mondmasker, of het nu gekocht is of zelf gestikt, geldt de regel: handen wassen voor het aantrekken, voor het afdoen en nog eens na het afdoen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat de mondbeschermer via de handen in contact komt met virussen en vervolgens lange tijd in de buurt van de luchtwegen wordt gedragen. Of, omgekeerd dat virussen die zich op de mondbeschermer hebben gevestigd via de handen het lichaam bereiken.

Eén ding is belangrijk: noch de stof, noch de klassieke chirurgische maskers beschermen de drager volledig tegen infecties. Jij of mensen in je omgeving kunnen drager zijn van het virus zonder het zelf te weten. Daarom is het voor de bescherming tegen infecties belangrijk om afstand te bewaren, zelfs als je een masker draagt.

Na gebruik van het masker moet het veilig worden weggegooid of opgeborgen worden. Het kan bijvoorbeeld verpakt worden in een zak en weggegooid. Stoffen maskers kun je ook wassen. Het is beter om ze niet in de wasmachine te stoppen. In plaats daarvan kun je ze in een emmer met water van minstens zestig graden Celsius en een beetje wasmiddel reinigen. Ze drogen meestal snel en kunnen daarna worden hergebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *