roken

Hoe ik ben gestopt met roken: de elektronische sigaret

Zoals iedere roker had ik meerdere stoppogingen gedaan voordat het me daadwerkelijk lukte om van het roken af te komen. Voor mij bleek de oplossing een stuk eenvoudiger dan van te voren gedacht: ik ben overgeschakeld op de elektronische sigaret. Precies hetzelfde idee als traditioneel roken, maar dan zonder een hoop van de nadelen die met de ouderwetse sigaret gepaard gaan.

vape e-sigaretMinder schadelijk alternatief

Ik wist eerst niet heel veel over elektrisch roken. Des te meer ik me erin begon te verdiepen, des te enthousiaster ik werd. Eigenlijk is een elektronische sigaret een minder schadelijk alternatief ten opzichte van de traditionele sigaret. Een hoop van de schadelijke stoffen die in de traditionele sigaret verwerkt zitten, komen in de e-sigaret niet voor. Daarnaast kan je bij sommige varianten van de e-sigaret zelf bepalen hoeveel nicotine je rookt per sigaret. Dit is bij normale sigaretten ook niet mogelijk. Je rookt nog steeds een sigaretje, maar dan zonder de grote gezondheidsnadelen die hieraan gekoppeld zijn. Dit was voor mij een van de belangrijkste redenen om over te schakelen op elektrisch roken.

Let op: ik beweer zeker niet dat de elektronische sigaret helemaal onschadelijk is; maar de wetenschap is wel duidelijk over het feit dat een roker een enorme stap in de goede richting zet als hij de switch maakt naar de e-sigaret. Na tientallen mislukte stoppogingen leek dit voor mij gewoon de enige valabele oplossing!

Dezelfde gewoontes

Roken is een gewoonte en iedereen weet dat sommige slechte gewoontes heel moeilijk zijn af te leren. Ook bij mij waren bepaalde gewoontes zo ingesleten dat ik dacht dat het onmogelijk was om er vanaf te komen. Iedere roker herkent deze momenten: bij de koffie in de ochtend, vlak na het avondeten en natuurlijk gezellig bij een drankje in het weekend. In dat geval is de e-sigaret echt een uitkomst, omdat je je gewoontes niet hoeft aan te passen. Ik ben nu gestopt met roken, maar heb wel nog mijn oude gewoontes behouden. Tijdens alle momenten die ik eerder beschreef rook ik nog gezellig een sigaretje, alleen is het nu een elektrische variant. Het waren ook net deze momenten waarop ik in mijn vorige rookstoppogingen volledig ben gefaald.

Geld over

Iedere roker weet dat roken ongezond is, en we vinden allemaal dat we er te veel geld aan uitgeven. Sinds ik ben overgestapt op de elektronische sigaret merk ik een groot verschil in de portemonnee. De zogenaamde ‘liquids’ waarmee je een e-sigaret aanvult zijn nu eenmaal een stuk goedkoper dan een pakje traditionele sigaretten. En de sigaret die je rookt is behoorlijk lang te hergebruiken als je er zorgvuldig mee omgaat. Des te langer je elektronisch rookt, des te groter dit verschil in kosten wordt.

Irritante ex-roker

Wat ik niet voor mogelijk hield, is nu de werkelijkheid geworden: ik mag mezelf een voormalig roker noemen. Door over te schakelen op de e-sigaret voel ik me fitter dan eerst en heb ik aan het einde van de maand meer geld over. Ik ben nu die irritante ex-roker geworden die tegen rokers zegt dat ze stinken, terwijl ik er wel nog steeds gezellig naast sta te roken met mijn e-sigaret. Als je wil stoppen kan ik daarom dit type sigaretten van harte aanbevelen. Probeer het gewoon een keertje uit! Ik denk niet dat je er spijt van zult krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *