Het kiezen van het juiste domein voor een nieuwe website of blog is een belangrijke beslissing. Hier leg je de basis voor later succes. In het artikel leggen we uit welke mogelijkheden er zijn bij het kiezen van een domein en waar je rekening mee moet houden.
Waarom is het domein van je website zo belangrijk
In het verleden was het domein veel belangrijker dan nu. Je zou een goede ranking in Google en andere zoekmachines kunnen krijgen door alleen de juiste websitenaam te gebruiken. Dat is veranderd. Google heeft de invloed van het domein op de ranking aanzienlijk verminderd, maar dit betekent niet dat het onbelangrijk is geworden. Zowel voor SEO, maar ook vanuit marketingoogpunt moet je een goede websitenaam kiezen. Dit geldt voor elk soort website, of het nu gaat om een bedrijfsblog, een informatieportaal of een nichewebsite.
Bedrijfsnaam of productnaam
Veel zelfstandigen kiezen automatisch hun eigen bedrijfsnaam als domeinnaam. Dit kan handig zijn als de eigen bedrijfsnaam al bekend is en/of de bedrijfsnaam “sprekend” is. De bedrijfsnaam moet duidelijk maken waar je het over hebt. Een sprekende bedrijfsnaam zou bijvoorbeeld “Schrijnwerkerij Leunis” zijn. Het hieruit afgeleide domein www.schrijnwerkerij-Leunis.be is niet perfect, maar in ieder geval beter dan bijvoorbeeld www.Leunis-en-zoon.be Dit laatste biedt geen startpunt voor zoekmachines om de website thematisch in te delen. Natuurlijk wordt dit gedaan door de inhoud van de website, maar dit domein zou dit niet ondersteunen.
In de meeste gevallen is het beter om domeinnamen te selecteren met productnamen of belangrijke trefwoorden. Zo zou een slotenmaker uit Gent met het domein “www.slotenmaker-gent.be” zeker beter in Google staan dan wanneer hij zijn bedrijfsnaam “Vanneste” of een fantasienaam als “De reddende engel” voor het domein zou gebruiken.
Toen wij zelf onze nieuwe wijnwebsite wilden lanceren dachten we eerst aan Wijn-Informatie.nl, of wijndomein.nl. Uiteindelijk gingen we voor iets veel meer brandable in de vorm van ViniDelMondo.nl; hopelijk minstens even memorabel en beschrijvend – maar toch veel leuker!
Komen de bezoekers via Google of andere bronnen
Het is ook belangrijk of de bezoekers van je eigen website vooral via zoekmachines naar je website komen of via advertenties. Dit laatste betekent gewoon dat bezoekers het domein ergens lezen of horen en dan met de hand de browser intypen.
Als de bezoekers vooral via Google of een andere zoekmachine moeten komen, dan moet het domein iets langer zijn en de belangrijkste trefwoorden bevatten. Als het bedrijf een regionale focus heeft, is een geografisch sleutelwoord ook nuttig. Je moet echter niet overdrijven, want Google is een beetje allergisch voor trefwoord domeinen die teveel voor de hand liggend zijn.
Als je daarentegen veel reclame maakt en verwacht dat veel bezoekers die via de krant, radio of mond-tot-mondreclame over het domein te weten komen, dit direct in de browser intypen, dan is het belangrijkste dat het gemakkelijk te onthouden en kort is. Hier is het een goed idee om een domeinnaam te kiezen die maar een of twee trefwoorden bevat. Vreemde woorden en dergelijke moeten vermeden worden.
Een “nl/be” extensie of toch iets exotischer
Dat hangt af van je eigen doelgroepen. Als je regionaal of uitsluitend in België of Nederland actief bent, is alleen een be-extensie of nl-extensie echt een goede keuze. Als je diensten aanbiedt in heel Europa, dan is een EU-domein misschien een goed idee. Als de website daarentegen in het Engels is en gericht is op de Engelstalige wereld, zijn COM en NET mogelijk.