omega 3 nemen

Omega-3 nemen? Heel verstandig!

Je hebt vast wel eens gehoord over omega-3. Je hoort vaak dat je minimaal één keer per week vette vis moet eten en dat dit erg gezond voor je is. Het eten van omega-3 vetzuren kunnen een voordelig effect hebben op je gezondheid. Nu wil je natuurlijk weten waar omega-3 goed voor is en hoe je het in je voeding kan toepassen. Een vraag kan ook zijn of je er goed aan doet omega-3 vetzuren in capsulevorm tot je te nemen om de tekorten aan te vullen. In dit artikel willen we je wat meer vertellen over de voordelen die omega-3 jouw lichaam kan bieden.

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Je kan ze verdelen in plantaardige en dierlijke omega-3 vetzuren. De plantaardige omega-3 vetzuur ALA heeft een andere functie in jouw lichaam dan de dierlijke omega-3 vetzuur DHA en EPA. Meer over deze vetzuren kan je hier leren.

Voordelen omega-3

Sport je graag? Als je omega-3 vetzuren tot je neemt zal je merken dat het herstel van je spieren na het sporten sneller gaat. Weet wel dat omega-3 geen vervanger is van een gezond dieet. Elke sporter weet dat voeding erg belangrijk is voor het algehele herstel van het lichaam na het sporten. Maar omega-3 kan, samen met goede voeding, wel ondersteuning bieden bij dit proces.

Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen minder snel een depressie krijgen als zij voldoende omega-3 binnenkrijgen. Daarnaast zorgt omega-3 ook voor mooie schone vaten. Hierdoor zijn hart- en vaatziekten voor een groot deel te voorkomen. Ook zou omega-3 een positieve invloed hebben op de bloeddruk, wat ook weer goed is voor je hart. Een mooie bijkomstigheid is dat omega-3 ook erg goed is voor de huid en werkt tegen huidveroudering. Ben je aan het afvallen? Omega-3 heeft een eetlustremmende werking. Dit kan je ondersteuning bieden tijdens het afvallen.

Omega-3 goed voor de hersenen

Omega-3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor onze hersencellen, celwanden en ons zenuwstelsel. Je hebt hierdoor een beter geheugen en je kan je beter concentreren. Het is ook een essentiële bouwstof voor allerlei processen in het lichaam. Omega-3 vetzuren zijn ook een goede bouwstof voor het netvlies van de ogen. Het kan zelfs werken om bepaalde oogziekten aan het netvlies te voorkomen.

Onze hersenen zijn een vettige kwab, 60% van de hersenen bestaat uit vet. Omega-3 verzuren spelen een belangrijke rol in de communicatie van onze hersencellen. Wanneer er zich veel omega-3 vetzuren in de wanden van de hersenen bevinden, worden deze flexibeler en zijn ze beter in staat om elektrische en chemische signalen te generen en door te geven. Als de functie van deze cellen verbeteren word je minder vatbaar voor allerlei stoornissen zoals bijvoorbeeld een verminderde gemoedstoestand of vergeetachtigheid. Omega-3 vetzuren zijn echt ontzettend belangrijk voor je hersenen.

omega 3 eten

Omega-3 in de zwangerschap gebruiken

Het innemen van omega-3 tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte draagt ook bij aan de gezondheid van het kindje en de moeder. Men zegt dat omega-3 een gunstige invloed heeft op de hersenen van de baby. Het kindje zou een hogere intelligentie krijgen en minder gedragsproblemen vertonen in zijn latere leven. Ook helpt omega-3 ontstekingen tegen te houden en bloedvaten soepel te houden tijdens de zwangerschap.

Waar zit omega-3 in?

De bekendste bronnen van omega-3 vetzuren zijn visolie en vette vis zoals makreel, zalm, haring, forel en tonijn. Lust je geen vis of ben je vegetariër? Dat maakt niet uit want er zijn nog meer voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten. Het zit namelijk in walnoten, pijnboompitten, chia zaad, groene bladgroenten, walnootolie en sesamolie.

Omega-3 capsules wel of niet doen?

OMEGA 3 Forte NextgenUit meerdere onderzoeken is gebleken dat wij in de westerse wereld een tekort hebben aan omega-3. We eten te weinig producten waar omega-3 in zit. Over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn de meningen verdeeld. Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 250 mg. Andere wetenschappers zeggen dat een dosis van 1000 tot 2000 mg beter is.

Als je één keer per week vis eet haal je een dosis van 200 mg. Hoe kan je een tekort aan omega-3 aanpakken? Een supplement kan een goede oplossing zijn. Je kan omega-3 eenvoudig bij de drogist kopen of online bij een webwinkel bestellen. Kies voor een goed merk en lees altijd de bijsluiter want je mag niet naast elk medicijn omega-3 gebruiken.

Zoek je een plantaardig product omdat je geen dierlijke producten wil slikken? Je kan dan denken aan algen-olie. Dit is gemaakt uit zeewier en algen. Vissen eten zeewier en algen, daardoor zijn vette vissoorten rijk aan omega-3 vetzuren. In feite sla je een stap over als je direct algenolie tot je neemt. Het is net zo werkzaam als de dierlijke variant.

Een tekort aan omega-3 kan leiden tot diverse klachten zoals:

  • Angstige gedachten
  • Problemen met concentreren
  • Problemen met slapen
  • Breekbare nagels
  • Veel moeten plassen
  • Depressie
  • Hoofdhuid problemen
  • Veel dorst hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *