rode wijn

Waarom goede wijn niet duur hoeft te zijn!

Staat goede wijn gelijk aan dure wijn

Het is duidelijk dat een dure wijn over het algemeen beter is dan een goedkope wijn. De belangrijkste reden is dat de hoge prijs vaak te wijten is aan de voorbereidingstijd, aan het feit dat de oogst handmatig gebeurt of dat er gerookte eikenhouten vaten met vooraf gedefinieerde aroma’s worden gebruikt. Bovendien zijn er al veel blinde proeverijen gedaan van wijnexperts, en uit de statistieken blijkt dat professionele proevers inderdaad de voorkeur geven aan de duurste wijnen.

rode en witte wijnAan de andere kant is het belangrijk om te weten dat de prijs van de wijn ook zal worden bepaald volgens de wet van vraag en aanbod. Met andere woorden, hoe meer een product wordt gevraagd, hoe meer de prijs ervan zal stijgen. De naam van het merk zal ook de prijs van de wijn beïnvloeden. Inderdaad, een goed beoordeeld merk, met een goede marketing/reclamecampagne zal in staat zijn om de prijs van zijn wijnen te verhogen. In dit geval zullen sommige topwijnen dus niet noodzakelijkerwijs een goede kwaliteit/prijsverhouding hebben.

Vergis je niet, je hoeft jezelf niet te ruïneren door een dure wijn te kopen, om kwaliteit te kunnen hebben. En vergeet niet dat sommige blinde proeverijen die voor amateurs worden georganiseerd, hebben aangetoond dat de duurste wijnen niet noodzakelijkerwijs de beste waren. Kies dus in plaats daarvan een wijn die past bij jouw financiële middelen, en baseer je wijnkeuze op jouw persoonlijke voorkeuren.

Is een dure wijn altijd een goede wijn

Veel mensen consumeren regelmatig of af en toe wijn, zonder echt iets te weten over de kwaliteit ervan. Inderdaad, als neofiet weet je niet altijd waarop je je moet baseren om te zeggen dat een wijn goed of slecht is. Aan de andere kant is het waar dat je het wel of niet kan waarderen op basis van persoonlijke smaak, die soms onafhankelijk is van de kwaliteit van de wijn. Veel mensen baseren zich alleen maar op de prijs en gaan ervan uit dat dure wijn altijd goed is. Maar er zijn andere normen die bepalen of een wijn goed of minder goed is.

Wat is een goede wijn

Normaal gesproken worden drie normen gebruikt om de kwaliteit van een betere wijn te definiëren, onafhankelijk van de prijs

wijntoerDe wijn mag geen gebreken hebben

Er mag niet mee geknoeid zijn. Er kunnen visuele, smaak- of geurgebreken in de wijn zitten, maar de reukzin is de meest doorslaggevende factor bij de beoordeling van de kwaliteit van een wijn.

  • te veel zuurstof in contact met de wijn betekent dat deze voortijdig veroudert; het product zal een appel, groene appel of groene noot geur hebben
  • een gebrek aan zuurstof tijdens het bereidingsproces, of wanneer de wijn te oud wordt in de fles kunnen zwavelgeuren of andere onaangename geuren veroorzaken
  • dan heb je nog externe factoren die te maken hebben met elementen buiten de wijn zelf; zo kan een kurk van slechte kwaliteit de geuren fixeren en daardoor een muffe geur hebben.

Als je een minder dure wijn gevonden hebt die geen van deze gebreken heeft en de aroma’s van de wijn tien tot twintig seconden in de mond blijven hangen na het doorslikken van een slok mag je ervan uitgaan dat het een goed wijntje is. Wil je meer leren over wijn? Ik stelde voor Vini Del Mondo volgende lijst van mijn favoriete wijnboeken op. Feel free to check it out, zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *